Monday, 12 November 2012

Polis Hanya Boleh Bantu Jais Siasat Nurul Izzah - KPN

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar (tengah) bertanya khabar anggotanya, L/Kpl Mohd Samsul Anuar Mohd Adnan, 27, dari Balai Polis Paloh, Gua Musang yang parah selepas ditembak penjenayah dalam sekatan jalan raya, baru-baru ini, yang kini menerima rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab II. Turut hadir Ketua Polis Kelantan Datuk Jalaluddin Abdul Rahman.
KOTA BHARU - Polis bersedia untuk membantu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menjalankan siasatan terhadap Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar, yang didakwa memberi kenyataan dianggap menyokong kebebasan beragama bagi umat Islam di negara ini. 

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, bagaimanapun, berkata polis hanya boleh memainkan peranan yang kecil kerana ia adalah di bawah bidang kuasa jabatan agama. 

"Pihak polis hanya boleh memberikan bantuan kepada Jais. 

"Siasatan terperinci akan dijalankan oleh jabatan tersebut," katanya, Ahad selepas melawat dua anggota polis yang dimasukkan ke Hospital Raja Perempuan Zainab II di sini selepas ditembak oleh dua penjenayah dikehendaki, bulan lepas.

Ismail mengulas mengenai laporan polis yang dibuat terhadap Nurul Izzah, menuntut tindakan diambil terhadap beliau. 

Ahli Parlimen Lembah Pantai yang menafikan bahawa dia menyokong murtad, bertemu dengan pegawai Jais pada Jumaat lalu untuk mengemukakan aduan dan memberikan penjelasan berhubung perkara itu. 

Nurul Izzah dikatakan telah memberi ucapan pada forum awam minggu lepas bahawa tiada siapa yang perlu dipaksa untuk menerima mana-mana agama dan ini juga digunapakai kepada orang Melayu. 

Dalam perkembangan lain, Ismail berkata polis akan mempertingkatkan kaedah latihan mereka untuk menangkis cabaran yang mengancam nyawa anggota polis yang dihadapi semasa menjalankan tugas mereka. 

Beliau menambah pihak polis perlu dilengkapi dengan pengetahuan lanjut mengenai bagaimana untuk menangani penjenayah bersenjata dan berbahaya. -Mstar

No comments:

Post a Comment