Wednesday, 7 November 2012

PAS Tawar Diri Menghadap Sultan Selangor Berhubung Kes Nurul Izzah

KUALA LUMPUR - PAS tampil memainkan peranan menawarkan diri untuk menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi memberi penjelasan berhubung kenyataan kontroversi Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar mengenai hak kebebasan beragama termasuk kepada orang Melayu.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, inisiatif berkenaan diambil kerana parti sekutu pakatan pembangkang itu yakin Sultan Selangor tidak mendapat maklumat yang tepat mengenai kenyataan Nurul Izzah.

"Maklumat yang sebenar mungkin tidak dijelaskan oleh Mais (Majlis Agama Islam Selangor) kepada Sultan Selangor.

"Saya cukup baik dengan Sultan. Saya sendiri boleh bawa kenyataan sebenar Nurul Izzah kepada Sultan," katanya pada sidang media di lobi Parlimen di sini, Rabu.

Media pada Rabu melaporkan bahawa Sultan Selangor terkejut dengan kenyataan Nurul Izzah yang dikeluarkan dalam satu forum "Negara Islam: Versi Mana; Siapa Bertanggungjawab" di Subang Jaya, Sabtu lepas, bahawa orang Melayu Islam bebas memilih agama di bawah faktor kebebasan beragama.

Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Datuk Setia Mohamad Adzib Mohd Isa dilaporkan berkata, Sultan Selangor menolak sama sekali sebarang pandangan daripada mana-mana pihak bahawa orang Melayu beragama Islam mempunyai kebebasan untuk memilih agama lain dan keluar daripada Islam. -Mstar

No comments:

Post a Comment